بلاگ

رنگ پنتون، ساختگی یا Spot

رنگ پنتون

تفاوت های رنگی

تفاوت رنگ در سیستم‌های مختلف رنگی پذیرفته شده است و در دنیای طراحی تا چاپ، مشکل مشترک همه طراحان گرافیک عدم تطابق رنگ در مراحل مختلف طراحی گرافیک تا چاپ است که موارد زیر می‌تواند به این تفاوت رنگ پنتون، چه در سیستم ها و چه در چاپ منجر شود:

  • رنگ از نرم افزاری به نرم افزار دیگر متفاوت است؛ برای مثال نمایش CMYK در محیط نرم افزار CorelDRAW با نمایش آن در Photoshop  متفاوت است.
  • رنگ از یک مانیتور به مانیتور دیگر متفاوت است.
  • رنگ در مانیتور با رنگ چاپی توسط چاپگرها متفاوت است.
  • رنگ از یک چاپگر به چاپگر دیگر متفاوت است.
  • رنگ در چاپ افست با رنگ روی صفحه مانیتور و چاپگر دیجیتال متفاوت است.

همچنین رنگ در چاپ هم می تواند متفاوت باشد، در صورتی که:

  • ماشین چاپ افست تغییر کند.
  • مرکب چاپی مورد استفاده عوض شود.
  • شرایط محیطی محیط چاپخانه همچون شب و روز، دمای محیط و… تغییر کند.
  • و…

با این شرایط تکلیف طراح گرافیک، مشتری و چاپخانه با این تغییرات چه خواهد بود؟ چگونه می توان این تغییرات را تحت کنترل درآورد؟

سیستم انطباق پنتون(PMS)

در سال ۱۹۶۳، لارنس هربرت،متوجه شد بین رنگی که طراحی می‌شود تا آنچه که در نهایت چاپ می شود تفاوت وجود دارد و این موضوع برای بسیاری از طراحان و صنایع چاپ تبدیل به مسئله شده بود. هربرت معتقد بود که طیف رنگی از دید افراد مختلف می تواند متفاوت باشد. این تفاوت دید که مشکلات را به وجود می‌اورد. در نتیجه سیستمی به نام سیستم انطباق پنتون(PMS)  طراحی کرد.

دفترچه پنتون(®PANTONE)

هربرت یک دفترچه جامع از ۲،۸۶۸ رنگ جمع آوری کرد، تا طراحان و گرافیست ها از این دفترچه به عنوان مرجع رنگی استفاده کنند. این دفترچه تحت عنوان دفترچه پنتون مجموعه­ ی رنگ ها را با کد مشخص از یکدیگر منفک می کرد و در هر کد درصد استفاده از هرکدام از رنگ­ های CMYK مشخص شده بود؛ این دفترچه زبان مشترکی بین مشتری و چاپخانه به وجود آورده بود. امروزه در هرچاپخانه ای دفترچه پنتون مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از این دفترچه استاندارد رنگ (پنتون) اختلافات را به حداقل می‌رساند.

برای مثال؛ مشتری طرح خود را با رنگ( ۲۱۹c) و نام شرکت را با کد(۱۰۲c) سفارش می دهد و چاپخانه با توجه به دفترچه پنتون سفارش مشتری را چاپ می کند.

رنگ پنتون

مرکب پنتون محدوده چاپ پذیری را افزایش می دهد!

دامنه سیستم رنگی RGB از دامنه رنگی دید انسان (Gamut) محدود تر است . به همین ترتیب دامنه سیستم رنگی CMYK از دامنه رنگی  RGB نیز محدودتر است. این مطلب یعنی این که همه رنگ ­هایی که توسط انسان قابل دیدن هستند قابلیت چاپ پذیری ندارند. در این میان مرکب‌های پنتون برای افزایش دامنه چاپ پذیری و ایجاد دیگر رنگ‌های موجود در طبیعت به کمک چاپ می‌آیند. به عبارت دیگر ما با به کار گیری مرکب های پنتون محدوده رنگی را در چاپ افزایش می دهیم.

رنگ پنتون/ساختگی یا SPOT چیست؟

چنانچه در طراحی ها رنگ پنجمی استفاده شده باشد (رنگ پنجم رنگی است که از ترکیب چهار رنگ CMYK ساخته نمی شود؛ مانند؛ رنگ طلایی، نقره­ ای، فیروزه ­ای و….؛ ) به منظور چاپ این بخش ها می بایست مرکب این رنگ پنجم تهیه گردد، که تهیه رنگ پنجم به دو روش انجام می گیرد، یا به صورت آماده خریداری می ­شود (تحت عنوان مرکب پنتون) و یا اپراتور چاپ در چاپخانه با ترکیب درصدهای مختلف از رنگ های CMYK تلاش می ­کند رنگ مورد نظر را بسازد که به همین دلیل استفاده از این نوع رنگ  در طراحی ها هزینه مازادی را بر مشتری تحمیل می کند.

اگر به حوزه چاپ و بسته بندی علاقه مندید از سایر بلاگهای پیواژ بازدید فرمایید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *