در بخش اول این مقاله درباره قوانین پست بین المللی از طریق شرکت ملی پست ایران صحبت کردیم. همچنین برخی قوانین برای ارسال بین المللی محصولات با توجه به اساسنامه اتحادیه پست بین المللی را بیان کردیم. در نوشته قبلی درمورد قانون امور گمرکی ایران و مرسوله های ورودی و ارسالی کشورهای دیگر را به خواندید. در این نوشته با ادامه مقررات همراه ما باشید.
مرسولات پستی بین المللی که مشمول حق ورودی هستند
براساس قوانین پست بین المللی و ایران ارسال و دریافت بین المللی برخی محصولات مشمول حق ورودی هستند. در چنین مواردی محموله پستی در انبارهای گمرک باقی خواهد ماند تا هزینه هایی مانند مالیات و حق انبار به طور کامل پرداخت گردد.
دفاتر پست باید مرسولههای پستی که طبق قوانین متروکه محسوب میشوند را با درج کلیه مشخصات به انبار گمرک تحویل دهد. در صورت درخواست کتبی از طرف صاحب کالا، پست میتواند مدت زمان توقف کالا را تا سقف حداکثر سه ماه تمدید کند.
مراحل ارسال مرسوله خارجی در شرکت پست ایران
رایج ترین راه ارسال مرسولات در ایران ارسال از طریق شرکت ملی پست است. دریافت و ارسال مرسولات پست خارجی مطابق با تعرفهها و قوانین بینالمللی صورت می گیرد. مراحل ارسال بستهها از طریق شرکت ملی پست به این صورت است:
- مانند هر مرسوله ای آدرس و مشخصات دقیق گیرنده و فرستنده باید مشخص باشد
- اطلاعات کامل مرسوله (وزن، ابعاد و شیوه ارسال) باید به طور دقیق مشخص گردد.
- مامور گمرک عوارض گمرکی مرسوله را طبق قوانین پست بین المللی محاسبه می کند.
- هزینه پست خارجی مشخص میشود
- هر بستهی پستی باید بیمه شود. البته در صورتی که ارزش مالی آنها کمتر از ۸۰ دلار باشد، عوارض گمرکی به آنها تعلق نمیگیرد.
قوانین گمرکی برای ارسال کالا به خارج از کشور
طبق قوانین پست ایران ارسال بین المللی محصولات از هر نوعی اگر جزو کالاهای ممنوعه نباشد ماتعی ندارد. البته این ارسال نباید جعبه تجاری و روتین داشته باشد. در این صورت ارسال کننده ملزم به دریافت کارت بازرگانی معتبر از وزارت صنعت، معدن و تجارت است. برای ارسال محصولات به صورت غیر تجاری تنها به ارائه مدارک زیر نیاز دارید:
- اصل شناسنامه فرستنده
- اصل گذرنامه معتبر فرستنده
- اصل کارت شناسایی ملی فرستنده
- مدارک شرکت در قالب ماده ۳۴ قانون صادرات و واردات (برای فرستندگان حقوقی)
مرسوله های ممنوعه در پست بین المللی
ارسال بین المللی برخی محصولات به دلیل قوانین شرکت ملی پست ایران و یا تحریم های وضع شده از سوی دیگر کشورها ممنوع است. برخی از این کالاها عبارتند از:
- طلا و نقره
- نفت، بنزین و میعانات گازی
- مواد مخدر و مشروبات الکلی
- مواد اشتعالزا یا خطرناک (هر نوع کالایی که موجب به خطر افتادن وسیله حمل و نقل پستی شود)
- سلاحهای سرد مانند شمشیر، چاقو و سلاحهای گرم مانند وسایل آتشبازی
- کالاهایی با قدمت و ارزش بالای تاریخی و مالی
- برخی خوراکی ها و محصولات دامی (با توجه به کشور مقصد متفاوت است)
تاثیر وزن و حجم مرسوله بر میزان هزینه پستی
در هنگام حمل مرسوله با توجه به قوانین پست بین المللی و شیوه ارسال عوامل مختلفی بر هزینه تاثیرگذارند. در غالب مرسولات وزن حقیقی و وزن حجمی کالا حائز اهمیت است. وزن حقیقی به وزن واقعی کالا گفته میشود که در فرودگاه روی باسکول مشخص میشود و وزن حجمی بعد از بستهبندی با توجه به ابعاد بار مشخص میشود.
مثلا در حمل و نقل هوایی به ازای هر متر مربع حجم، ۱۶۷ کیلوگرم وزن حجمی محاسبه میشود. نرخ هواپیمایی بر اساس وزن زیر ۴۵ کیلوگرم، ۴۵ تا ۱۰۰ کیلوگرم، ۱۰۰ تا ۲۵۰ کیلوگرم و غیره است. هر میزان که وزن بر حجم افزایش یابد نرخ کرایه نیز کاهش می یابد.